We Are Social 2021 Türkiye Raporu

We Are Social 2021 Türkiye Raporu

Dijital sektörünün merakla beklediği “We Are Social 2021” raporu Ocak ayının sonunda yayımlandı. Dijital medya alanında en yeni istatistikleri içeren bu ana rapordan birkaç hafta sonra ise ülkeler bazında kapsamlı raporlar çıktı. Ben de Türkiye’nin internet, mobil ve sosyal medya istatistiklerini içeren 103 sayfalık “We Are Social 2021 Türkiye” raporunu inceledim.

We Are Social ve Hootsuite ortaklığıyla yayınlanan bu yılki raporlar, bağlantılı teknolojinin geçtiğimiz yıl içinde insanların hayatlarının daha da önemli bir parçası haline geldiğini ortaya koyuyor; sosyal medya, e-ticaret, akış içeriği ve video oyunları geçtiğimiz 12 aya göre önemli bir büyüme gösteriyor.

Türkiye raporuna dönecek olursam, birkaç gün önce Instagram sayfamda bu raporu incelediğim bir yazı hazırlamamı isteyip istemediğinizi sormuştum. Hazırlamam konusunda gelen taleplere karşılık bu yazıyı yazıyorum. Umarım sizin de benim kadar ilginizi çeken istatistiklerle karşılaşırsınız. Hazırsanız hemen başlıyorum.

Öncelikle global başlıklara bakalım

Dünyada 7.83 milyar insan bulunuyor. Bu popülasyonun %66.6’sı mobil telefon kullanıyor. (5.22 milyar) 4.66 milyar internet kullanıcısı bulunmakta ve 4.2 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı var.

Geçtiğimiz Ocak ayına göre toplam popülasyon 81 milyon artarak %1 yükselmiş. Aynı şekilde mobil telefon kullanıcısı %1.8, internet kullanıcısı %7.3 ve aktif sosyal medya kullanıcısı %13.2 artmış durumda.

Yukarıdaki grafiğe göre, Facebook 2.740 milyon aktif kullanıcısı ile en çok kullanılan sosyal platform durumunda. Facebook’u YouTube ve Whatsapp takip etmekte.

Global e-ticaret aktivitesine bakacak olursak, 16-64 yaş arası global internet kullanıcılarının %90.4’ü online perakende mağazalarını ziyaret etmekte ve %76.8’i online ürün satın almakta.

Türkiye istatistiklerine geldiğimizde

Türkiye Ocak 2021 itibari ile 84.69 milyon nüfusa sahip. Nüfusun %77.7’si internet kullanıyor ve 60 milyon kullanıcı aktif olarak sosyal medya kullanmakta.

16-64 yaş arası internet kullanıcılarının %97.2’sini akıllı telefon sahibi. %71.2’sinin bilgisayarı bulunmakta.

Bu sayfadaki istatistikler oldukça ilginç. Detaylı bakacak olursak, 16-64 yaş arası internet kullanıcıları günlük 8 saatini internette geçiriyor. Yaklaşık 3 saatini sosyal medyada harcıyor ve ortalama 3 saat 13 dakika televizyon izliyor. Günlük ortalama bir buçuk saatini ise basılı medya okumaya ayırıyor.

Daha önce bahsettiğim gibi Türkiye’de yaklaşık 66 milyon internet kullanıcısı bulunmakta yani nüfusun %77.7’si internet kullanmakta. Bu kullanıcıların %94.5’i internete mobil cihazlardan bağlanmakta. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıla göre internet kullanıcı sayısı 3.7 milyon artarak %6 yükselmiş durumda.

Google, arama motorları arasında web trafiğini domine etmiş diyebiliriz. Google’ı Safari ve Samsung Internet takip ediyor.

Bu tabloda Semrush’a göre en çok trafik alan ilk 20 siteyi görebilirsiniz.

Geçtiğimiz yıl Google’da en çok aratılan ilk üç kelime hava durumu, Youtube ve son dakika olmuş.

En çok kullanılan sosyal medya platformu %94.5 ile Youtube olmuş. Youtube’u Instagram ve Whatsapp izlemiş.

Geçtiğimiz yıl en çok sosyal ağ (%96.3) ve mesajlaşma (%96.1) uygulamaları kullanılmış. Bunları eğlence ve müzik uygulamaları takip etmiş.

Pandeminin etkisiyle ülkemizde de e-ticaret hacmi artmış durumda. Yukarıdaki grafiğe göre, 16-64 yaş arası internet kullanıcılarının %89’u bir ürün ya da servis satın almak için online arama yapıyor. %75’i online ürün satın alıyor.

E-ticarette en çok tüketim, 5.79 milyar dolar ile seyahat, mobilite ve konaklama kategorisinde olmuş, bunu 4.72 milyar dolar ile güzellik ve moda kategorisi izlemiş.

Bir önceki yıla göre seyahat hariç tüm kategorilerde e-ticaret hacmi çeşitli yüzdelerde artmış. Seyahat ve konaklama kategorisinde %53.3 oranında düşüş gerçekleşmiş.

Sizlere bahsetmiş olduğum bu rapor ilginizi çektiyse buradaki yazıma da göz atmak isteyebilirsiniz.

Sevgiler!

Kaynak: https://datareportal.com/reports/digital-2021-turkey?rq=turkey

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön