Kariyerinize Yön Verin

İster ilk defa işe başlayın ister iş değiştirmeyi düşünüyor olun, iş ararken atacağınız en önemli adım kendinizi doğru tanımaktır. Kendini tanımanın yolu becerilerinizi ve yetkinliklerinizi bilmekten geçer. Tabii bir sonraki adımda ise öykünüzü potansiyel işverenlere etkili bir şekilde iletebilmeniz gereklidir.

Bu yazımda, Google Dijital Atölye’den almış olduğum Bir sonraki İş Fırsatını Kaçırmayın eğitiminden derlediğim, kariyerinizi planlarken atacağınız ilk adımdan bahsedeceğim. Kariyer stratejinizi belirlerken ilk adım, kendinize ve yeteneklerinize uygun bir meslek seçiminden başlıyor.  

Öncelikle Bir İşten Beklentilerinizi Düşünün.

İnsanlara değer katmak mı? Sayılarla uğraşmak mı? Yüksek maaş mı? Hangi sektörde çalışmak sizi mutlu eder?

Kendinizi Tanıyın.

Kendinizi daha iyi tanımak için dostlarınıza, ailenize sizi en iyi tanımlayan özelliklerinizi sorun. Kişilik testleri yapmak da özelliklerinizi fark etmekte size yardımcı olacaktır. Kişilik testlerinin en popüleri MTBI‘dır. Birçok benzer testi internette kolayca bulabilirsiniz. Akademik başarılarınız, bitirdiğiniz bölümün diploması, yaptığınız projeler, stajlar ya da çalışma tecrübeniz gibi ölçülebilen teknik becerilerinizi bir kenara yazarak başlayabilirsiniz. Tabii burada önemli nokta, yeteneklerinizle başvurduğunuz şirketin beklentileri arasında sizi değerli kılacak olanları bulabilmek.

Kişisel becerilerinizi ve özelliklerinizi belirlerken, güçlü ve zayıf yönlerinizi analiz edebilirsiniz. Sonrasında bu yönlerinizi başarılı stratejilere dönüştürmek için çok faydalı olacağına inandığım Kişisel SWOT Analizinden TOWS Matrisine isimli yazıma ulaşabilirsiniz.

Liderlik, ekip çalışması, iletişim becerisi, analitik problem çözme yeteneği gibi teknik olmayan beceriler (soft skills) her geçen gün daha fazla önemli hale geliyor. Yani CV’de belirtmekte fayda var. Bu kişilik özelliklerinizi belirlemek için, geçmişte karşılaştığınız zorluklar karşısında size en çok hangi becerilerinizin yardımcı olduğunu düşünün. CV’de yazıp geçmek doğru olmayacaktır. Bu yetenekleriniz için mutlaka örnekleriniz de olsun. Örneğin; üniversitede ekibinizle birlikte organize ettiğiniz bir seminerden bahsetmek, sizin takım çalışmasında başarılı bir birey olduğunuzu gösterecektir. İyi bir gözlemci olmanız, inovatif düşünebilen özelliğiniz işe alım uzmanları tarafından dikkat çekmenizi sağlayacaktır.

Öykünüzü Olabildiğince Etkili Anlatın

“Bize kendinizi anlatır mısınız?” sorusu her ne kadar sizi tanımak için sorulsa da aynı zamanda işe alım uzmanlarının o pozisyona katabileceklerinizi ölçtüğünü de unutmayın. Kendinizi tanıtırken anlaşılır olun. En etkileyici öyküler okuyucuları yolculuğa çıkaranlardır. Kendi öykünüzü anlatırken de buna dikkat edin. Başarılarınızı vurgulayın. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili özelliklerinize odaklanın. Örneğin; Satış pozisyonuna başvurduysanız iletişim becerilerinizin güçlü olduğunu göstermek adına üniversitede yaşadığınız kulüp faaliyetlerinden bir örnek verebilirsiniz.

Özetleyecek olursak; mülakatlarda sizi tanımlayan becerileri ve yetenekleri en iyi anlatan anahtar kelimeleri kullanmak önemlidir. Başarılarınızı öyküleştirerek bahsetmek, işe alım uzmanına sizi daha etkileyici gösterebilir. Buradaki önemli nokta ise başarıları somutlaştırmak olacaktır. Örneğin; önceki işimde hazırladığım proje ile stoklama maliyetlerini %20 düşürdüm ya da bölüm 1. si olarak mezun oldum gibi. Başarılarınızı somutlaştırdığınız örnekleri ve konuşmalarınızı her pozisyona göre farklılaştırmayı unutmayın.

Yukarıda bahsettiğim adımları atmanın, sizin için en uygun işleri bulmanıza yardımcı olacağına inanıyorum. Kariyerinizde doğru ve emin adımlarla ilerlemeniz dileğiyle.

Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön