Bugün “Bilim Kurgu Günü”. Günün anlam ve önemine ithafen sevdiğim ve ününü duyup mutlaka okumak istediğim bilim kurgu klasikleri listemi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Biz
Yazar: Yevgeni Zamyatin
Sayfa sayısı: 256
Bu listede henüz okumadığım iki kitaptan biri. Biz, distopyaların öncüsü olarak biliniyor. Aşırı gelişmiş bir toplumda, insanların benliklerini kaybettikleri denetimin en üst düzeyde olduğu bir dünyayı anlatıyor.
1984
Yazar: George Orwell
Sayfa sayısı: 352
Bu eser bilim kurgu ve distopya alanında en çok bilinen kitaplardan biri. Okyanusya’da geçen, özgürlüğün olmadığı bu distopyada; her an Büyük Birader adlı partinin biat ettikleri liderlerinin sloganı, büyük biraderin gözü üzerindedir cümlesidir. Baş karakter olan Winston ve Julia’nın maceralarına değinen, kimseye kişisel alan sunmayan bu romanın, bir aşkı nasıl karşılayacağı adım adım işlenmektedir.
Cesur Yeni Dünya
Yazar: Aldous Huxley
Sayfa sayısı: 272
Romanda, bir savaş dönemi sonrasında yaşanan ekonomik darboğazın ardından Cesur Yeni Dünya olarak adlandırılan bir düzen kuruluyor. Bu düzende insan ırkının devamı da üretim bantları ile sağlanıyor. Hastalıklar, savaşlar ve fakirlik gibi zorluklar böylece ortadan kaldırılıyor.
Dune
Yazar: Frank Herbert
Sayfa sayısı: 712
Listede henüz okumadığım diğer kitap ise Dune serisi. Serinin ilk kitabı, bilimkurgu edebiyatının en büyük iki ödülü olan Hugo ve Nebula’yı aynı anda kazanmayı başardı. Arthur C. Clarke’ın ifadesiyle, “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.”
Mülksüzler
Yazar: Ursula K. Le Guin
Sayfa sayısı: 344
Mülksüzler, kapitalizmin hakim olduğu Urras gezegeni ve anarşistlerin yaşadığı Annares gezegenlerinde geçiyor. Urras bereketli toprakları ve çeşitli varlıklarıyla öne çıkarken, Annares ise kurak ve bereketsiz olmasına rağmen barışçıl ve özgür halkı ile mutlu bir yaşam barındırıyor.
Fahrenheit 451
Yazar: Ray Bradbury
Sayfa sayısı: 208
Ray Bradbury’nin karanlık bir geleceği konu aldığı Fahrenheit 451 romanı, bilim kurgu ögelerini baskı rejimi ve robotlaşmış bir toplumla harmanlıyor. Kitabın olay örgüsü, itfaiyecilerin yangın söndürmek yerine kitap yakmakla görevlendirildiği totaliter bir düzen etrafında şekilleniyor. Roman, adını ise kitapların yanma derecesi olan ısı ölçüsünden alıyor.
Çocukluğun Sonu
Yazar: Arthur C. Clarke
Sayfa sayısı: 256
Kitabın ismini çok beğendiğimi öncelikle belirtmek istiyorum. 2015’te televizyona uyarlanarak dizi haline getirilen ve bilimkurgu takipçileri için yeniden gündeme gelen bu eserin gücü, insanlığın geleceğine dair en özgün ve düşündürücü yorumlardan birini sergilemesinde gizli.
Maymunlar Gezegeni
Yazar: Pierre Boulle
Sayfa sayısı: 203
Maymunlar Cehennemi ve diğer sinema uyarlamalarına da ilham kaynağı olan Maymunlar Gezegeni ise, insanlığın en derin korkularından birinin eşsiz anlatısı. Çok da uzak olmayan bir gelecekte üç uzay gezgini; verimli ormanları, yaşanabilir iklimi ve temiz havasıyla Dünya’ya fazlasıyla benzeyen bir gezegene iniş yapar. Bu gezegen her yönüyle kusursuz gözükse de aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir.