Kaizen, Japonca “Kai: değişim” ve “Zen: daha iyi” anlamına iki kelimenin birleşiminden gelir. Kısaca ifade edecek olursak, Kaizen yaklaşımı sürekli ve artan iyileştirmenin zaman içerisinde fark edilir bir değişimi getirdiği inancına dayanır. Kaizen, sonuçlara değil sürece odaklanır. Süreç odaklı iyileştirme sonucunda kalıcı gelişme hedeflenir. Bu felsefe sayesinde, hem iş hem kişisel hayatımızda belirlediğimiz büyük hedefleri sürekli uygulanacak küçük adımlara bölerek büyük başarılar gerçekleştirebiliriz.
Diğer pek çok endüstri mühendisliği prensibi gibi Kaizen de Toyota üretim hattında uygulanmaktaydı. Toyota, çalışanlarını meydana gelen hatalardan ötürü cezalandırmak yerine, onları oluşan bu hataların çözümü için önerilerde bulunmaya teşvik ediyordu. Yani bir eğitim aracı olarak kullanmaktaydı. İyileştirmek istenilen işler üzerine istikrarlı ve sürekli olarak çalışma yapılmaktaydı. Batı dünyası ise Kaizen’i 80’lerin sonunda, Masaali Imai’nin çalışmaları ile tanımıştı.
İlk olarak üretimde karşımıza çıksa da, Kaizen felsefesini geliştirmek istediğimiz her alanda kullanabilmemiz mümkün. Birkaç örnek verecek olursam, yeni bir dil öğrenmekten ders çalışmaya, bir proje üzerinde çalışmaktan kitap okumaya hayatınızın pek çok alanında Kaizen felsefesi ile büyük çabalar harcamadan zamanla büyük değişimler yaratabilirsiniz.
Kaizen Tekniği Kişisel Hayata Nasıl Uygulanır?
Kendinize hangi alanda daha iyi olmak istediğinizi sorun. Bunun için hangi küçük adımları atabileceğinizi düşünün.
Birçoğumuz yeni yıla girerken 2021’de yapmak istediklerimizi, hedeflediklerimizi bir kağıda yazdık. Tahmin ediyorum ki pek çoğu çok büyük ve gerçekleşmesi zaman alan hedefler. Ancak kaçırdığımız nokta şu: Hedeflere hemencecik ulaşmak, kısa sürede sonuç almak istiyoruz. Maalesef bu pek mümkün değil. Ben geçtiğimiz yıl gerçekleştiremeyeceğim hedefler koymayı bir kenara bıraktım. Bunun yerine gerçekleştirmek istediğim hedeflerime ulaşabilmek için beni hedefime götürecek küçük ama sürekliliğini sağlayabileceğim alışkanlıklar kazanmaya çalışıyorum. Örneğin; (klişe bir örnek olacak ama 🙂 ) bu yıl 30 kitap okuyacağım demek yerine, her gün 10 sayfa bile olsa okuyacağım diyorum. Yani sonuca değil sürece odaklanıyorum. Başka bir örnek verecek olursam, bir konuda uzmanlaşmak istediğinizi düşünelim. Hikaye yazmak, bir programlama dili öğrenmek ya da tasarım yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsunuz diyelim. Her gün bunun için 5 dakika ayırdığınızı varsayalım. 1 yılın sonunda geleceğiniz noktaya düşünsenize! Bilginiz lineer olarak değil üstel olarak artacaktır. Barış Özcan bu konuda çok güzel bir video hazırlamış. Vaktiniz olursa izlemeniz için aşağıya bırakacağım.
Bu yazı ilginizi çektiyse, Kaizen Yolu kitabını okumanızı öneririm. Yazar Robert Maurer kitabında, Kaizen’in nasıl işe yaradığını anlatmasının yanı sıra hayatınızın her alanında istediğiniz değişimi nasıl gerçekleştirebileceğinizi de anlatmakta.
Yazımın sonuna gelirken, alışkanlıklar konusunda bir proje üzerine çalıştığımı belirtmek istiyorum. Umarım yakın zamanda sizlerle paylaşacağım.
Hayatınızın her zaman bir önceki günden daha güzel ve verimli olmasını diliyorum.
Sevgiler!