Endüstri mühendisliği tavsiyeleri

Endüstri Mühendisliği Okuyacaklara Tavsiyeler

Endüstri mühendisliği nedir? Endüstri mühendisleri ne iş yapar? Bu bölümü tercih ettiğimde tüm bu sorulara cevap veremezdim. Çok başarılı bir kariyeri olan komşumuzun oğlundan esinlenerek yazmıştım bu bölümü. Ben yapmıştım ancak bu denli önemli bir kararı bilinçsizce almayı kimseye önermem. Böyle olumsuz başladığıma bakmayın. Okudukça çok sevdim bölümümü.

Bölüme başladığımda yapılan oryantasyonda profesörümüz “Cevaplanması zor bir soru, ben her işe burnunu sokan mühendis” diyorum demişti esprili bir dille. 🙂 Şimdi ben de bir endüstri mühendisi olarak anlıyorum aslında anlatmak istediğini. Bu yazımı biraz daha subjektif hazırlamak istedim. 4 yıl boyunca öğrendiğim bilgilerden ve edindiğim tecrübelerden bahsedeceğim. Naçizane tavsiyeler de vermek istiyorum. Umarım bu bölüme yeni başlayacak adaylara ışık tutar yazdıklarım.

Endüstri Mühendisliği nedir?

Endüstri mühendisliği insan etkinliğinin olduğu tüm sistemleri ele alır. Endüstri mühendisleri bu sistemlerin tasarlanması, planlanması, kurulması, iyileştirilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi aşamalarında görev üstlenirler. Çalışmalarında matematik, istatistik, bilgi teknolojisi yöntemlerini bir arada kullanırlar.

En önemli ve diğer mühendisliklerden ayıran özellikleri ise sistem yaklaşımı bakış açısını kazanmış olmaları ve organizasyonları bir bütün olarak ele alabilme yetenekleridir.

Bölümde en çok duyacağınız cümle minimum maliyetle ve maksimum karı sağlamak olacaktır. Ana dersler sistem kurma, modelleme, verimlilik ve optimizasyon üzerinedir.

Üniversiteye nasıl karar verilmeli?

Dersler genel olarak matematik ağırlıklıdır. En önemli dersler, yöneylem araştırması, tedarik zinciri, proje yönetimi, kalite, üretim planlama gibi derslerdir. Bunların yanında işletme (finans, pazarlama vb.) ve yazılım (java, python vb.) dersleri de alırsınız. Bu aşamada, üniversite tercihi yaparken seçeceğiniz üniversitenin, sizi hangi alanda daha çok geliştireceğini iyi araştırın. Örneğin; bazı okullar işletme derslerine yazılım derslerinden daha fazla önem verebiliyor. Seçmeli dersleri bu alanda açıyorlar. Eğer daha fazla yazılım dersleri almak istiyorsanız bu durum sizi mutlu etmeyecektir. Sosyal medyada ilgili gruplara katılarak bilgi edinebilirsiniz.

Çalışmak istediğim sektörü nasıl belirleyeceğim?

İlk seneden itibaren hangi derslere ilginiz olduğuna karar vermeye çalışın. Hangi özellikleriniz sizi öne çıkarıyor? Kendinize kişisel SWOT analizi yapabilirsiniz. Bu sayede güçlü ve zayıf yönlerinizin farkına varırsınız. Aklınızda olan alanlarla ilgili araştırma yaparsınız. Olası tehlikeleri öncesinde öğrenmiş olursunuz. Bu konuda bir yazım var. Buradan ulaşabilirsiniz.

Matematik, istatistik gibi teorik alanlara yakınsanız bence akademiyi düşünebilirsiniz. Bu konuda hocalarınızla konuşmaktan çekinmeyin. Doğru zamanda uygun bir üslupla sorduğunuzda ellerinden geleni yapacaklardır. 3. sınıfta genel olarak üretim dersleri alırsınız. Eğer bu alana ilgi duyarsanız mutlaka bir fabrika stajı bulmanızı öneririm.

Tecrübe çok önemli. Yapacağınız stajlar, yarı zamanlı çalışmalar, projeler aslında ne istediğinizi anlamak için size yardımcı olacaktır. Zaten 3. 4. sınıfa geldiğinizde aldığınız dersler size yol gösterecektir. Tabii LinkedIn’i unutmamak gerek 🙂 Tavsiyem, profesyonellere ulaşmanız. Mesaj atarak soru sorabilirsiniz, paylaşımlarını takip edip yorum yazabilirsiniz.

Bol Bol okuyun.

Biliyorum çok klişe, ama bir o kadar da önemli. Kitap, dergi, makale okumak bizi çok geliştiren aktiviteler. Sürekli öğrenmek ne kadar güzel bir nimet! Burada hazırlamış olduğum Endüstri Mühendisi Adaylarına Kitap Önerileri paylaşımıma bakmanızı öneririm. Kitap okumanın yanı sıra alandaki blogları da takip edebilirsiniz.

Google Akademik, ScienceDirect, ResearchGate gibi kaynaklardan okumalar yapmanızı öneririm. Bu sayede hem yabancı dilinizi geliştirirsiniz hem de mesleğinizin yabancı dil terimlerine aşina olmaya başlarsınız. Kafanızı karıştıran noktaları hocalarınıza danışırsınız. Fena mı olur, gözlerine girersiniz. 🙂

Dilinizi geliştirin.

Bunu söylemeyen kalmadığı için ben hiç girmeyeceğim 🙂

Mentorlük programlarını araştırın.

Endüstri mühendisliği alanında birçok faaliyet yürüten, geçtiğimiz yıl benim de bünyesinde yer aldığım, çok güzel insanlar tanıdığım Endüstri Mühendisiliğim Platformuna ayrı parantez açmalıyım. Bu yılki koçluk programı başvuruları hala devam ediyor. Proje yönetimi, ERP, insan kaynakları, iş zekası, kalite, süreç yönetimi gibi pek çok alanda koçluk programları bulunuyor. Mutlaka bakmanızı öneririm.

İş ağının önemini bilin.

Bağlantılarımız kadar güçlüyüz.

Sosyal psikolog Stanley Milgram‘ın Küçük Dünya Hipotezi‘ni duymuşsunuzdur. Miligram bu hipotezi ile dünyadaki herkesin birbirine en fazla 6 kişi uzaklıkta olduğunu ileri sürdü. Bana sorarsanız bu teoremin en fazla geçerli olduğu günleri yaşıyoruz. Sosyal medya sayesinde hiç tanımadığımız kişilere ulaşmak artık çok daha kolay.

İş ağınızı oluşturmak ve geliştirmek için, STK’larda aktif üye olmaya, kulüp faaliyetlerinde etkin rol almaya, stajlarınızda iş ağı oluşturma, çeşitli kariyer fuarlarında profesyonellerle tanışmaya önem verin. Zamanla özgüveniniz gelişecek ve kendinizi daha kolay ifade edebileceksiniz.

Öğrenmeyi sevin.

Yalnızca dersleri geçme odaklı olmayın. Bazı dersler çok sıkıcı olabilir. Akademiye yakışmayan hocalarınız da olacaktır. Tüm bunlar engel değil. Kendinizi her gün geliştirmeye odaklanın. Proaktif olun.

Teknoloji trendleri takip edin.

Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Bir endüstri mühendisi olarak kendini güncel tutabilmek önemli. Kariyer grubundan arkadaşlarım Taylan ve Pınar’ın her gün teknoloji ve kariyer paylaşımları yaptığı Tech & Kariyer Telegram kanalına katılmanızı mutlaka öneririm.

Daha önce Instagram blogumda paylaşmıştım. Burada yinelemek istiyorum. Google Alerts’i kullanın. Bilmeyenler için Google Alerts, arama motorunda belirlediğiniz anahtar kelime için yeni sonuçlar göründüğünde e-posta almanızı sağlayan bir sistem. Bu sayede ilgi alanlarınızla ilgili yeni bir içerik oluştuğunda hemen haberiniz olur.

Daha sonra ilgi alanlarınıza göre çeşitli mail bültenlerine abone olabilirsiniz. Örneğin; ben haftalık Blockchain haberlerini aldığım Genesis mail bültenine aboneyim. Her perşembe blockchain teknolojisi haberleri mailime geliyor. Siz de bakabilirsiniz.

Son olarak bu yazıyı hazırlarken verdiği fikirlerle bana yardımcı olan canım arkadaşlarım Saliha Büşra ve Sümeyra’ya çok teşekür ediyorum!

Sorularınız olursa bana ulaşmaktan çekinmeyin. Başarınız daim olsun!

Dilek

Yararlandığım Kaynak

Stanley Milgram, “The Small World Problem”, Psychology Today, 1967, Vol. 60–67

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön