Odaklı Çalışma: Pomodoro Tekniği

Merhaba, bugünkü yazımın konusu; zaman yönetimi konusunda en popüler yöntemlerden biri olan Pomodoro Tekniği. İlk olarak nedir bu pomodoro, ondan bahsetmek istiyorum. 80’li yıllarda, henüz üniversitenin ilk yıllarında olan İtalyan Francesco Cirillo tarafından bulunmuş bir yöntem. 2006’da yazdığı makalesinde ilk yılki sınavlarının bitiminin ardından kendisini çöküşte, düşük verimlilikte ve yüksek kafa karışıklığında buluyor. Böylesine bir motivasyon düşüklüğü ve konsantrasyon eksikliği onu üzerinde düşünmeye itiyor.

Peki nedir Pomodoro?

Pomodoro İtalyanca’da domates demek, komik değil mi? İsmin hikayesi şöyle: Cirillo “Bir zaman eğitmenine ihtiyacım vardı ve onu pomodoro (domates) şeklinde bir mutfak zamanlayıcısında buldum.”

Biraz da yöntemi anlatmam gerekirse:

Öncelikle yapılacakları planlamak çok önemli. Kendinize çalışmaya başlamadan önce bugün yapılacaklar listesi hazırlamalısınız. Aşağıda örnek bir tane ekledim.

undefined

Bu sayede gün içinde yapılacaklar belli olacak ve önceliklendirme yapabileceksiniz. Ben bunları aklımda da tutarım diyebilirsiniz ancak inanın zihin için daha çok yorucu olacaktır. Bu konuda çok sevdiğim bir söz var. “Your mind is meant to be factory, not a warehouse” Yani demem o ki zihni boşuna doldurmayalım. 🙂

İkinci yapmanız gereken çevrenizdeki tüm dikkat dağıtıcı unsurları kaldırmak. Bir süreliğine telefonunuzu sessize alabilir, e-maillerinizin bildirimlerini kapatabilirsiniz.

Son adımda yapmanız gereken, belirlediğiniz göreve çalışmaya başlamak için saatinizi 25 dakikaya ayarlamak. 25 dakika sonra süre dolduğunda 5 dakika ara vermek. İşte bu 30 dakikalık zaman periyoduna bir pomodoro deniyor. 4 pomodoro sonrası 15-30 dakika mola verebilirsiniz. Yapılacaklar listenize de her pomodoro sonrası işaret koymayı unutmayın.

undefined

Çoğumuz sabahtan öğle aramıza kadar 4 saat masa başında çalıştığımızı sanıyoruz ancak düşünelim o 4 saatte kaç kez bölünürüz? Gelen sosyal medya bildirimleri, aramalar, mesajlar… Kısa sürede bitirebileceğimiz işler çoğu zaman çok uzar. Verimliliğimiz düşer, yorgunluğumuz artar.

Ben evden çıkamadığımız bu dönemde, iç motivasyona her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu hissediyorum. Bu yöntemi ders çalışırken, blog yazarken, proje planlarken; kısaca her zaman kullanıyorum. Benim gibi gün sonunda halledilen işleri gördüğünde başarmışlık hissi ile motive olanlardansanız, bu tekniği çok seveceğinize eminim. Ben şimdi yazımı tamamlarken listemde bu görevimin üzerini çiziyor ve kahvemi hazırlamaya gidiyorum.

Sevgiler!

Hazırlarken yararlandığım kaynak: Cirillo, F. (2006). The Pomodoro Technique.

Odaklı Çalışma: Pomodoro Tekniği” üzerine 2 görüş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön